ویدیومتری و بازرسی چاه‌های آب

ویدیومتری و بازرسی چاه‌های آب

ویدیومتری
خدمات ویدیومتری

ویدیومتری و بازرسی چاه‌های آب

آبیاری مؤثر بدون منبع آب قابل اطمینان امکان‌پذیر نیست. چاه‌های آب باید در خشک‌ترین ماه‌های سال حجم زیادی آب تولید کنند. برای حفظ تولید مداوم و خوب، چاه نیاز به نگهداری سالانه دارد، دقیقاً مانند هر قطعه دیگر از تجهیزات با ارزشی که در کشاورزی استفاده می‌کنید. ویدیومتری یکی از بهترین گزینه‌های بازرسی و یافتن مشکلات چاه آب است که در ادامه به اهمیت این کار، نحوه انجام آن و ضرورت آن پیش از رسوب‌زدایی بیشتر توضیح خواهیم داد.

  • ویدیومتری چیست؟
  • چرا برای بازرسی چاه از ویدیومتری استفاده می‌کنیم؟
  • مشکلات رایج رسوبات چاه آب که پس از بازرسی ویدیومتری مشاهده می‌شود! چیست.
  • سایر مشخصه‌ها و مشکلات چاه‌های عمیق آب
دوربین ویدیومتری چرخان 360 درجه با کیفیت HD
ویدیومتری چیست؟

ویدیومتری روشی برای بازدید از داخل چاه‌های آب می‌باشد که به وسیله این فناوری که مشکلات بزرگی را حل کرده است، یک دوربین وارد چاه آب می‌شود و از موقعیت، ایرادات و به طور کلی فضای داخلی چاه فیلمبرداری و یا عکسبرداری می‌کند. این عمل ویدیومتری نام دارد و به کمک آن می‌توان از وضعیت چاه مطلع شد و برای رسوب‌زدایی و رفع دیگر مشکلات و به طور کلی احیا دوباره چاه استفاده کرد. این عمل پیش از هر اقدامی برای رسوب‌زدایی چاه واجب می‌باشد و در غیر اینصورت می‌تواند هزینه‌های زیادی برای شما داشته باشد.

چرا برای بازرسی چاه از ویدیومتری استفاده می‌کنیم؟

لوله جدار چاه، لوله تخلیه، پمپ و سایر تجهیزات چاه به دلیل شرایط کار مرطوب در معرض خوردگی، انسداد، شکاف و سایر آسیب‌ها قرار می‌گیرند. مقابله با این مشکلات نیاز به دانش و توصیف دقیق خسارت دارد. در چنین مواردی، بازرسی ویدئویی یا همان ویدیومتری چاه بهترین گزینه برای شناسایی نوع آسیب، اندازه، مکان و سایر اطلاعات حیاتی با کمترین هزینه و زمان کار است. به عنوان یکی از مهم‌ترین خدمات، کارشناسان برای رفع مشکلات چاه بازرسی‌های ویدیویی را برای چاه‌های مختلف با عمق‌های متفاوت و معمولاً تا عمق 500 متر انجام می‌دهند.

بازرسان باتجربه فیلم پس از دریافت اطلاعات اولیه چاه، عملیات بازرسی را انجام می‌دهند. کارشناسان داده‌های بدست آمده را تجزیه و تحلیل می‌کنند و یک گزارش فنی ارائه می‌دهند که شرایط خوب، خسارات احتمالی و راه حل‌های مربوطه را شرح می‌دهند. این مسئله کامل روشن می‎‌کند که چرا باید پیش از رسوب‌زدایی حتماً از ویدیومتری چاه استفاده کرد. استفاده از ویدیومتری میزان مشکل و نوع راه حل را نیز مشخص می‌کند که این مسئله در صرفه‌جویی زمان و هزینه برای شما بهترین می‌باشد.

مشکلات رایج چاه‌ها که پس از بازرسی ویدیویی مشاهده می‌شود چیست؟

مشکلات رسوبات چاه آب که با دستگاه ویدیومتری مشاده می‌شود به طور کلی به سه دسته تقسیم می‌شوند: انسداد فیزیکی، انسداد بیولوژیکی و انسداد شیمیایی. مهم نیست که انسداد چاه آب چگونه اتفاق می‌افتد ، باعث کاهش و کاهش انرژی مورد نیاز می‌شود.

تجمع شن و ماسه، لجن و سایر مواد در داخل چاه می‌تواند جریان آب در چاه را کاهش دهد و یا در آبدهی چاه مشکل ایجاد کند. با جمع شدن آنها در پایین و دیواره چاه، منافذ ورودی کاهش می‌یابد. این مواد می‌توانند از طریق راه‌های مختلف به چاه راه پیدا کنند. متداول‌ترین آنها سوراخ‌های موجود در اثر خوردگی، جابجایی ریز ناشی از پمپاژ زیاد، قرارگیری نامناسب و ضعف توسعه خوب پس از حفاری چاه است. جداسازی این مواد که همان عمل رسوب‌زدایی می‌باشد از چاه نسبتاً آسان است. بهترین عملکرد برای رسوب‌زدایی نیز، انجام عمل رسوب‌زدایی و احیا چاه با استفاده از تکنولوژی هوای فشرده است. البته پیش از عمل رسوب‌زدایی بازرسی داخل چاه باید انجام گیرد تا میزان رسوب و محل دقیق آن مشخص شود، این کار به راحتی با ویدیومتری انجام می‌شود و به شما اطمینان می‌دهد که عمل رسوب‌زدایی دقیق انجام خواهد شد.

رسوبات
رسوبات روی لوله

باکتری‌های معمول خاک که به طور طبیعی وجود دارند تقریباً در همه سفره‌های زیرزمینی نیز وجود دارند و علت انسداد صفحه بیولوژیکی هستند. این باکتریها در سه نوع اصلی وجود دارند: کاهنده آهن، کاهنده سولفات و تولید کننده لجن می‌باشند. از این سه مورد باکتریهای آهن و باکتریهای تولید کننده لجن بیشترین آشنایی را برای کشاورزان دارند.

  • باکتری‌های کاهش دهنده آهن

آب موجود در اکثر سفره‌های زیرزمینی حاوی مقداری سطح آهن محلول است. مقدار آهن بسته به عمق و موقعیت سفره ممکن است از بسیار کم تا خیلی زیاد متفاوت باشد. تعیین وجود آهن در آب آبیاری آسان است زیرا رنگ زنگ‌زده باعث لک شدن پمپ‌ها، خطوط لوله و سیستم‌های آبیاری می‌شود. معمولاً، هنگام کارکرد پمپ، بوی تخم مرغ یا گاز سولفید هیدروژن نیز قابل توجهی دارند. به طور کلی اگر مقدار آهن در آب بیش از 0.3 قسمت در میلیون (ppm) باشد، مشکلات باکتری آهن ایجاد می‌شود. حتی مقادیر کمی آهن محیط را برای رشد و نمو باکتری‌های آهن فراهم می‌کند. این باکتری‌ها یک ماده آلی باریک را روی صفحه و دیواره چاه، پمپ ورودی و ستون پمپ تشکیل می‌دهند. با تجمع باکتری‌ها، فضای باز چاه و فضای باز موجود در مواد آبخوان اطراف چاه را کاهش می‌دهند، در نتیجه عملکرد خوب کاهش می‌یابد. اگر در معرض هوا قرار بگیرد، این جمع شدن سخت شده و حذف آن بسیار دشوارتر می‌شود.

  • باکتری‌های کاهنده سولفات

بسیاری از سفره‌های زیرزمینی دارای مقادیر نسبتاً بالایی از سولفات در آب هستند. باکتری‌های کاهنده سولفات؛ سولفات را در آب مصرف می‌کنند و محصولات جانبی آن یک گاز اسید آلی و سولفید هیدروژن (بوی تخم مرغ فاسد) است. این باکتری‌ها ماهیت بی‌هوازی دارند (نیازی به اکسیژن ندارند). آن‌ها در محیط‌های کم اکسیژن زندگی می‌کنند. بنابراین از بین بردن آنها دشوارتر از انواع دیگر باکتری‌ها است.

  • باکتری‌های تولید کننده لجن

باکتری‌هایی که بیوفیلم یا لجن تولید می‌کنند با باکتری‌های کاهنده آهن و سولفات همزیستی دارند. محصول جانبی این باکتری‌ها لجن است که اغلب در پمپ‌های خارج شده از چاه دیده می‌شوند.

انسداد شیمیایی ناشی از رسوب مواد معدنی به صورت مقیاس یا ایجاد لایه روی صفحه چاه است، همچنین بخشهایی از بسته شن و مواد آبخوان را در خارج از چاه سیمان می‌کند. برای رفع تمامی این موارد استفاده از ویدیومتری لازم است تا نوع مشکلات و رسوب و میزان آن مشخص شود.

به علت فرونشست زمین، ممکن است لوله جدار چاه آسیب دیده باشد. چاه‌هایی که ماسه‌دهی دارند، معمولا دچار ریزش و آسیب به لوله جدار می‌شوند. این امر معمولا سبب می‌شود پمپ و سایر منصوبات چاه، در چاه گیر کنند و آبدهی چاه دچار اختلال می‌شود. پس از بیرون کشیدن پمپ، به منظور ترمیم لوله جدار و بررسی وضعیت چاه، عملیات ویدیومتری انجام می‌شود.

اطلاع از وضعیت ظاهری چاه مانند سطح آب، عمق چاه، شروع مشبک‌ها، لوله‌های بدون مشبک، پرشدگی‌ها، وضعیت پلوس‌ها و سایر مشخصات، در پایان ویدیومتری حاصل می‌شود. ویدیومتری مانند آندوسکوپی، تمامی عوارض و مشکلات ظاهری چاه را نمایش می‌دهد. کارشناسان خبره، پس از ویدیومتری، راهکار مناسب رفع مشکلات چاه را ارائه می‌دهند.

به طور خلاصه:

ماسه‌دهی چاه، کدورت آب چاه، کاهش آبدهی چاه، بریدگی لوله جدار و دفرمگی آن و … مشکلات عمده‌ای هستند که گریبان چاه‌ها را می‌گیرند. و مانند سایر سیستم‌های مکانیکی، دچار فرسودگی، کاهش راندمان و یا آسیب می‌شود. جهت پیداکردن مشکل چاه باید آن را ویدیومتری نمود. ویدیومتری عملیاتی است که به مشاهده و ارزیابی ساختمان داخلی چاه از قبیل وضعیت فیزیکی لوله جدار (در چاه‌های لوله‌گذاری شده) و وضعیت لایه‌های آبخوان (آبرفتی و کارستی) در چاه‌های لوله‌گذاری نشده می‌پردازد و عملیاتی مانند آندوسکوپی می‌باشد. مشاهدات ویدیومتری به همراه عمق مرتبط با تصاویر، با استفاده از دوربین داخل‌ چاه ثبت و به صورت فیلم ویدیومتری ارائه می‌شود.

با انجام عملیات ویدیومتری، در بسیاری از موارد می‌توان بسیاری از مشکلات چاه را بدون تحمل هزینه‌های سنگین جابجایی چاه، و با انجام عملیات درمانی مناسب مانند احیا و رسوب‌زدایی و یا ترمیم جدار دفرمه شده‌ی چاه مرتفع نمود.

مشخصه‌هایی که با انجام عملیات ویدیومتری چاه، بدست می‌آیند:

  • تعیین سطح ایستابی
  • عمق نهایی چاه، بررسی وضعیت جدار و تشخیص عیوب احتمالی
  • شناسایی موقعیت و نوع اشیای سقوط کرده در چاه
  • تشخیص میزان رسوبات روی جدار و نوع رسوبات
  • دلایل کاهش آبدهی چاه
  • تعیین موقعیت مشبک‌ها و لوله‌های بدون مشبک

ویژگی‌های یک ویدیومتری استاندارد

  1. وضوح فیلم. ابعاد مطلوب فیلم برای دوربین‌های آنالوگ ۷۲۰ در ۵۷۶ با کیفیت ۷۵۰ خط تلویزیونی است.
  2. درج اطلاعات بر روی فیلم. اطلاعاتی مانند عمق و اسم چاه بایستی بر روی فیلم درج گردد. ثبت اطلاعات بیشتر مانند سایز لوله جدار و تاریخ نیز مفید می‌باشد.
  3. تغییر شدت نور. شدت نور بایستی قابل تنظیم باشد تا در موقع لزوم با تغییر آن، کیفیت فیلم را بهبود بخشید.
  4. تغییر زاویه دید. استفاده از دوربین‌های ثابت چندگانه و یا دوربین‌های متحرک برای بررسی عوارض مشاهده شده در چاه الزامی است.
  5. تغییر سرعت حرکت دوربین. به منظور بررسی دقیق عوارض و مشخصات چاه بایستی سرعت وینچ قابل تنظیم باشد.
  6. تهیه و تدوین گزارش فنی که در آن بهترین پیشنهاد فنی با رعایت مصالح کارفرما آورده شده باشد.
  7. سرعت عمل در انجام کار و خوش قول و منظم بودن
  8. تحویل به موقع گزارش و فیلم ویدیومتری

کارشناسان ما آماده ارائه خدمات و مشاوره در خصوص حل معضلات چاه‌های عمیق و نیمه عمیق می‌باشند.

آبتین توسعه بی‌کران