احیا و افزایش آبدهی چاه‌های عمیق آب کشاورزی

احیا و افزایش آبدهی چاه‌های عمیق آب کشاورزی

کشت و صنعت
آموزشی احیا و به‌سازی

احیا و افزایش آبدهی چاه‌های عمیق آب کشاورزی

آب یک منبع مهم برای تولید محصولات کشاورزی است و نقش مهمی در امنیت غذایی دارد. کشاورزی آبیاری 20 درصد از کل زمین‌های زیر کشت را در بر می‌گیرد و 40 درصد از کل مواد غذایی تولید شده در جهان را تشکیل می‌دهد. کشاورزی آبیاری به طور متوسط حداقل دو برابر محصول دیم در هر واحد زمین محصول تولید می‌کند، در نتیجه امکان تشدید تولید و تنوع محصولات بیشتر فراهم می‌شود. اما مشکلات آبیاری، حفر چاه‌ عمیق برای این کار، رسوب‌زدایی و در ادامه مشکلاتی که برای احیا و افزایش آبدهی پیش می‌آید روندی است که به این نوع کشاورزی افزوده می‌شود؛ که در ادامه به بررسی و راه حل‌های این مشکل خواهیم پرداخت.

کارگاه عملیات احیای آبدهی چاه
عملیات احیای چاه با تکنولوژی ایرشوکر یا نیتروپالس

با توجه به رشد جمعیت، شهرنشینی و تغییرات آب و هوایی، انتظار می‌رود رقابت برای منابع آب، با تأثیر ویژه‌ای بر کشاورزی، افزایش یابد. البته شاید بهتر باشد استفاده هر چه بهتر و بهینه‌تر برای کشاورزی آبیاری در نظر گرفته شود. پیش بینی می‌شود جمعیت تا سال 2050 به بیش از 10 میلیارد نفر افزایش یابد و این جمعیت چه شهری و چه روستایی برای تأمین نیازهای اساسی خود به غذا و فیبر احتیاج دارند. همراه با افزایش مصرف کالری و غذاهای پیچیده‌تر، که همراه با رشد درآمد در کشورهای در حال توسعه است، تخمین زده می‌شود که تولیدات کشاورزی تا سال 2050 باید تقریباً 70 درصد گسترش یابد. برای این کار کشاورزان نیز نیاز به پیشرفت‌های اساسی خواهند داشت که طریقه صحیح ایجاد چاه عمیق به روش صحیح، رسوب‌‌زدایی و استفاده بهینه و هر چه بهتر آب‌ها مهم‌ترین این پیشرفت‌ها انتخاب شده است.

  • اهمیت رسوب‌زدایی چاه آب کشاورزی
  • افزایش بازدهی چاه‌ها در کشاورزی

اهمیت رسوب‌زدایی چاه آب کشاورزی

امروز که مسئله کم آبی بسیار مورد توجه می‌باشد، باید از ذره ذره آب موجود به درستی استفاده کرد. در کشاوری با عملیات رسوب‌زدایی می‌توانید توان آبدهی چاه‌ها را افزایش دهید و در نتیجه هم کشاورزی آبیاری سالمی خواهید داشت و هم این که از آب موجود در دسترس به خوبی استفاده کردید. اهمیت سالم بودن و آبدهی مناسب چاه‌ها در کشاورزی یکی از بخش‌های بسیار مهمی است که در محصولات شما نیز تأثیر بسزایی دارد. البته موردی که همیشه قبل از رسوب‌زدایی پیشنهاد و شاید واجب می‌باشد ویدیومتری است که در ادامه بیشتر توضیح داده شده است. به طور دوره‌ای تمیز کردن یا بازسازی چاه عمیق آب، در کشاورزی بخش مهمی از نگهداری خوب چاه‌های زمین‌های کشاورزی است. علائم زیر نیاز به تمیز کردن سیستم چاه عمیق آب زمین کشاورزی را نشان دهد:

  • تغییرات رسوب یا آب ناگهان کدر می‌شود، به این معنی که شولاتی است یا مواد معلق در آن وجود دارد.
  • دبی چاه کاهش یافته است
  • در این آب مشكل بو یا مزه بوجود آمده است.
  • آزمایشات آب از نظر کلی فرم کلی و یا فعالیت کلی بیولوژیکی مثبت است.

پس از مشاهده این موارد باید مطلع شوید که چاه عمیق آب شما دچار مشکل شده و هر چه زودتر این رسوب‌زدایی را انجام دهید، هزینه و زمان کمتری صرف خواهد شد و سیستم آبدهی چاه نیز در زمان کوتاه‌تری پیش از آنکه به محصولات شما آسیب وارد شود به روند قبلی باز می‌گردد. البته هر سه سال یکبار باید برای چک کردن میزان رسوبات و روند بهبود آبدهی اقداماتی انجام دهید، حتی پیش از آنکه علائمی مشاهده کنید.

افزایش بازدهی چاه‌های آبدهی در کشاورزی

همانطور که می‌دانید چاه‌ها به مرور دچار افت و مشکلاتی در بازدهی می‌شوند که برای کمک به افزایش آبدهی چاه‌های زمین کشاورزی پیشنهاد ما ابتدا رسوب‌زدایی و احیا آن‌ها با تکنولوژی هوای فشرده می‌باشد. البته پیش از رسوب‌‌زدایی بهتر است ویدیومتری انجام شود و پس از انجام این کار رسوب‌زدایی آغاز شود.

دو روش اساسی برای تمیز کردن و یا همان رسوب‌زدایی چاه‌ها، یا توان بخشی چاه‌ها، روش‌های مکانیکی و شیمیایی است که اغلب موثرترین استراتژی ترکیبی از این دو روش است. هرگونه شستشوی چاه باید بلافاصله با ضد عفونی کامل سیستم چاه و محیط آن انجام شود. البته باز هم تاکید می‌کنم ویدیومتری روشی بسیار مفید و کارآمد می‌باشد که باید پیش از رسوب‌زدایی انجام شود.

ویدیومتری چیست

همانطور که از اسم این روش فهمیده می‌شود، یک فناوری کارآمد با کمک دوربین فیلمبرداری و عکسبرداری است که در چاه عمیق شما به دریافت اطلاعات می‌پردازید. البته این روش با فوتومتری نیز شناخته می‌شود اما به صورت تخصصی با ویدیومتری شناخته می‌شود.

از ویدیومتری برای بازدید از چاه‌های آب عمیق استفاده می‌شود تا از وضعیت چاه، از میزان رسوب و موارد دیگر مطلع شوند، این روش به انتخاب درست رسوب‌زدایی، میزان رسوب موجود و کاهش هزینه و کارکرد بهتر بسیار کمک می‌کند. بنابراین برای اطمینان از رسوب و میزان آن در چاه پیش از رسوب‌زدایی، ویدیومتری واجب است.

رسوب‌زدایی چاه با تکنولوژی هوای فشرده:

عملکرد (میزان جریان و کشش) چاه‌های آب و کیفیت آب آنها می‌تواند با گذشت زمان خراب شود. این یک اتفاق طبیعی و تجربه مشترک سازه‌های مکانیکی است. وقتی چاه آب زمین کشاورزی نتواند آبی را که هنگام نصب برای اولین بار تهیه کرده است تولید کند نباید به فکر جایگزینی و حفر چاه جدید باشید. به جای هزینه کنار گذاشتن چاه و نصب چاه جدید، یک پیمانکار حرفه‌ای اغلب می‌تواند چاه را “احیا” کرده و جریاناتی را تأمین کند که آب کافی برای نیازهای مزرعه یا حتی خانگی را تأمین کند. یکی از این روش‌ها که از نظر کارشناسان روش بسیار بهتری نیز می‌باشد، رسوب‌زدایی چاه با تکنولوژی هوای فشرده است که بسیار کارآمدتر و سالم‌تر از روش‌های شیمیایی است.

مهمترین روش احیای چاه استفاده از روش‌های مکانیکی مانند ضربه هوای فشرده است. این روش دوستار محیط زیست است. سرعت عملکرد بالایی دارد. بازدهی خوبی دارد. شعاع تاثیر بالاتری نسبت به روش‌های دیگر دارد. و با ریسک کمتری اجرا می‌شود.